BAS wil Alkmaarse woningmarkt afschermen voor overloop Metropoolregio Amsterdam

De fractie van BAS wil dat het college van Alkmaar maatregelen neemt om de lokale woningmarkt minder toegankelijker te maken voor mensen uit de Metropoolregio Amsterdam (MRA). Uit onderzoek blijkt dat er bijna 20.000 woningen in de regio Alkmaar gebouwd moeten voor de overloop uit Amsterdam. Dat er voor Amsterdammers bijgebouwd zou moet worden vinden wij een absurde gedachte. BAS wil juist dat wij gaan bouwen voor woningzoekenden uit onze eigen regio. 

Wij willen dat de Alkmaarse woningmarkt alleen toegankelijk is voor mensen die een economische of sociale binding met onze regio hebben. Wij willen woningzoekenden uit de regio Amsterdam ontmoedigen en uit onze regio juist bemoedigen, bijvoorbeeld met een hogere garantiestelling op startershypotheken. Een andere maatregel is om kopers te verplichten hun huis minimaal vijf jaar zelf te bewonen. Hiermee voorkom je dat speculanten hier de huizen opkopen en tegen torenhoge huren aan toeristen verhuren.

Onze huizenmarkt is volkomen scheef aan het groeien en voor onze kinderen is het bijna onmogelijk om een huis te kopen of te huren tegen een redelijke prijs. BAS wil de woningmarkt snel weer toegankelijk maken, vooral voor onze kinderen uit de regio Alkmaar.