2016: Treinreizigers in de kou in Alkmaar?

De fractie van BAS is bezorgd over de laatste ontwikkelingen bij NS/Prorail.


Persbericht BAS                                                                                                           30-11-2015

2016: Treinreizigers in de kou in Alkmaar?

De fractie van BAS is bezorgd over de laatste ontwikkelingen bij NS/Prorail. De NS heeft aangekondigd dat pas eind 2016 het oude rijdende materieel vervangen of aangevuld gaat worden. Bovendien verslechtert de dienstregeling van en naar Alkmaar: intercity’s verdwijnen, de reiziger moet vaker overstappen en de overstaptijden zijn minimaal.

Als klap op de vuurpijl: de Velsertunnel gaat bijna heel 2016 dicht voor een grote opknapbeurt. Met als gevolg dat meer mensen de trein pakken terwijl de dienstregeling minder wordt. Alkmaar zal op deze manier in 2016 slecht bereikbaar zijn.

Willem Peters (BAS): “Dat de Velsertunnel opgeknapt gaat worden is prima. Maar tegelijkertijd heeft de NS besloten dat er van en naar Alkmaar minder treinen gaan rijden en dat de overstaptijden krapper worden. Dit is voor de Alkmaarse forenzen en het bezoekende publiek een slechte zaak”.

De samenwerkende gemeenten in de regio Alkmaar hebben al in maart 2014 aangegeven dat de situatie op het spoor in de regio er niet beter op wordt. Het lijkt er nu op dat de NS besluiten heeft genomen die de situatie verder verslechteren.

Willem Peters: “Alkmaar krijgt een prachtig nieuw station. Maar de NS maakt het de treinreizigers niet makkelijk want de dienstregeling wordt minder. Daarom heeft mijn fractie art. 42 vragen gesteld aan het college van Alkmaar. Wij willen dat het college zich maximaal inspant bij de NS om fatsoenlijk treinverkeer voor de regio te behouden. Bij een mooi station hoort natuurlijk goed en snel vervoer per trein”.