De toekomst van de Bierkade/Wageweg?

Eenrichting, tweerichting of een tussenvorm. In dit artikel laat BAS een aantal betrokken Alkmaarders aan het woord die spreken namens zichzelf of hun achterban.

Misschien wist u het al: de toekomst van de Bierkade/Wageweg staat weer hoog op de politieke agenda. De huidige coalitie van VVD, D66, OPA en CDA is op dit moment aan het onderzoeken of de Bierkade/Wageweg weer tweerichtingsverkeer kan worden.

De meningen in Alkmaar over dit onderwerp lopen totaal uiteen. Feitelijk zijn er drie mogelijkheden:

  1. Handhaving van de huidige situatie waarbij de Wageweg eenrichting is, de Bierkade ook, maar de laatste wel toegankelijk van noord naar zuid voor een deel van de inwoners van het centrum.
  2. Onbeperkt tweerichtingsverkeer, 24 uur per dag, voor iedereen.
  3. Een tussenvorm, b.v. een fietsstraat met zeer beperkt autoverkeer of tweerichtingsverkeer maar dan tussen bepaalde tijden. Met deze tussenvorm wordt het verkeersaanbod aanzienlijk gereduceerd.

BAS (Belangen Alkmaarse Samenleving) wil graag weten hoe de inwoners van Alkmaar denken.

Daarom hebben wij een grote enquête opgezet. Die hebben we op de website van BAS geplaatst, inclusief een informatief achtergrondartikel. In de enquête kan een keuze worden gemaakt tussen de drie bovengenoemde mogelijkheden. Van de enquête is boven verwachting gebruik gemaakt.

BAS laat deze enquête doorlopen totdat het college met een definitief voorstel komt. De verwachting is dat dat gebeurt voor de zomer. De gemeenteraad van Alkmaar kan dan voor de vakantie een definitieve beslissing nemen.

Naast de mening van de individuele burgers is het ook belangrijk om te weten wat de verschillende belangengroeperingen in Alkmaar denken, zoals: bewonersverenigingen, Fietsersbond en ondernemers.

BAS heeft de mening van deze groepen gevraagd en gekregen. Klik op de naam om de mening te lezen.

Jelle Groeneveld, voormalig voorzitter WBA (Winkeliersvereniging Binnenstad Alkmaar). Spreekt op eigen titel

Hart voor Alkmaar (bewonersvereniging binnenstad Oost)

Vertegenwoordiging van de bewoners van de Havenmeester (Schelphoek)

Fietsersbond Alkmaar

Hein de Jong namens zichzelf en de bedrijvenvereniging Huiswaard/Overstad

BAS wil deze mensen/groeperingen alvast hartelijk bedanken voor de medewerking.

We kunnen ons voorstellen dat er meer Alkmaarse organisaties zijn die hun mening willen geven over de toekomst van de Bierkade/Wageweg. U kunt die mening naar ons mailen . We zullen die mening dan zo snel mogelijk op de website plaatsen.