Geen verplichte fusie van de Alkmaarse voetbalverenigingen

BAS (Belangen Alkmaarse Samenleving) heeft prominent in zijn verkiezingsprogramma opgenomen dat een verplichte fusie van de Alkmaarse voetbalclubs voor ons niet hoeft.

Ben Bijl: ”De laatste tijd duiken steeds vaker berichten op waarin over zo een fusie wordt gesproken. BAS is daar geen voorstander van en heeft daarvoor een aantal redenen. De belangrijkste reden is dat wij sport in de wijken in al zijn facetten willen handhaven. En dat geldt dus zeker voor wat betreft voetballen.”

Maar naast sport in de wijken heeft BAS nog een reden om zich tegen gedwongen fusies te keren en dat heeft te maken met identiteit. Elke voetbalvereniging heeft die en die identiteiten verschillen behoorlijk van elkaar. En het zijn juist de clubleden die zich daarvan bewust zijn. Die willen daarom graag bij hun eigen club voetballen en niet opgaan in een ander en groter geheel.

Ben Bijl: “Bovendien zijn de voetbalclubs momenteel mooi verdeeld over veel wijken van Alkmaar en ook dat is een reden om de huidige situatie te handhaven.”

Als laatste reden wil BAS graag de geschiedenis er bij halen: de fusie tussen Go Ahead en Huiswaard. Deze fusie werkte niet en had tot gevolg dat beide clubs zijn verdwenen. Zoiets wil BAS niet nog een keer, dus voor ons geen gedwongen fusies in het Alkmaarse amateurvoetbal.