’Baldadig’ vraagteken van BAS
Het verkiezingsbiljet van de lokale Alkmaarse politieke partij BAS (Belangen Alkmaarse Samenleving) vertoont rechtsonder een vraagteken. Een ‘baldadig vraagteken’, reageert Ben Bijl, de voorman van BAS die zich achtergesteld voelt bij partijen die al wel weten welk nummer ze op de affiches mogen voeren.
De reactie komt voort uit het feit dat BAS tot haar grote verdriet pas eind volgende week hoort welk nummer ze op de kieslijst krijgen. Tegen die tijd (vrijdagmiddag 9 februari na 16 uur) is bekend welke partijen aan de gemeenteraadsverkiezin gen willen meedoen en of alle procedures goed zijn doorlopen.
Het verdriet van BAS is grotendeels verklaarbaar. Ze hebben immers geen verkiezingsverleden, vier jaar geleden bestond BAS nog niet. De partij stamt uit 2015, het jaar waarin Ben Bijl en Willem Peters zich afsplitsten van de Onafhankelijke Partij Alkmaar (OPA) en met BAS voor zichzelf begonnen. Dit in tegenstelling tot de partijen die vier jaar geleden wel stemmen behaalden, met OPA als winnaar. Dat maakt dat die partij nummer 1 op de affiches mag voeren.
Verkiezingsborden
Nu wil het feit dat de gemeente Alkmaar sinds kort al wel de verkiezingsborden heeft neergezet en er geplakt mag worden. En dat is eigenlijk niet zoals het hoort, vindt Bijl. Het zou in zijn ogen netjes zijn als er met plakken wordt gewacht totdat iedere partij zijn kiesnummer heeft. De nieuwkomers, dat zijn er in Alkmaar vijf, weten dat na 9 februari, als via loting duidelijk wordt welk nummer er uit de koker rolt. ’Nu staan we drie weken op achterstand vergeleken met de partijen die wel een nummer hebben’, aldus Bijl die deze ongelijkheid in het presidium wil aankaarten zodat het over vier jaar anders geregeld is.
Kieswet
Een telefoontje met de Kiesraad leert dat gemeenten de vrijheid hebben dit inderdaad zelf te bepalen. De Kieswet zegt hier niets over. „Ik kan me voorstellen dat nieuwe partijen er vragen over hebben. Er valt voor hun argumenten iets te zeggen”, reageert woordvoerder Heleen Hörmann van de Kiesraad.
De bal ligt dus bij de gemeente. En daar is het door Bijl aangekaarte onderwerp tot op heden ‘nooit een issue’ geweest, laat een woordvoerder weten. Zodoende is het niet anders dan dat Bijl rond de tiende februari met een zak vol dezelfde nummertjes en een stevige lijm op pad gaat om alle vraagtekens op de BAS verkiezingsbiljetten van een nummer te voorzien. Bron NHD