De nieuwe coalitie: Is Alkmaar wel aan zet?

Aan het einde van het voorjaar 2018 is een nieuwe coalitie tot stand gekomen in de gemeente Alkmaar. Die coalitie bestaat uit de volgende nationale, zo u wilt Haagse, partijen: D66, GroenLinks, PvdA, VVD en CDA. Het eerste wat opvalt is het ontbreken van lokale Alkmaarse  partijen.

BAS: “Natuurlijk is het mooi dat Alkmaar weer een nieuwe coalitie heeft zodat de gemeente weer fatsoenlijk bestuurd kan worden. Maar een derde van de Alkmaarders heeft op een lokale partij gestemd en dat lokale geluid is niet vertegenwoordigd in deze coalitie en dat vindt BAS een gemiste kans.”

Bij de presentatie van het nieuwe college van burgemeester en wethouder hoort ook de presentatie van de plannen die de nieuwe coalitie heeft. Die staan in het coalitieakkoord met de naam: ”Alkmaar aan zet”. Juist door het ontbreken van een echte, lokale Alkmaarse partij zoals BAS is het de vraag of Alkmaar wel echt aan zet is de komende tijd. De praktijk zal het moeten leren.

BAS heeft het coalitieakkoord goed gelezen en wij vinden dus niet dat er echt veel Alkmaarse dingen in staan. Sterker: wij vinden het hele akkoord vrij mager. Maar goed, de coalitiepartijen hebben gezegd dat ook de oppositiepartijen hun steentje bij kunnen dragen aan het beleid in Alkmaar en BAS neemt die uitgestoken hand met plezier aan. Wij zullen met constructieve voorstellen komen en hopen dat de coalitie zijn woord zal houden en onze plannen zal steunen.