Moet de Langestraat in Alkmaar op de schop?

Het zal menig Alkmaarder en bezoeker aan onze stad al zijn opgevallen. De bestrating van ons visitekaartje ligt er beroerd bij. Zeker als als je bedenkt dat de Langestraat nog maar drie jaar geleden volledig is gerenoveerd. Alle oude bestrating is er toen uitgegaan en vervangen door een nieuwe tegel.
En daar zit nou juist het probleem. Het lijkt erop dat men die tegel niet goed heeft uitgeprobeerd. Want tweeënhalf jaar na ingebruikname biedt de straat een aanblik alsof er een peloton tanks overheen is gereden. Heel veel tegels zijn beschadigd en zelfs gebroken. En ook de doorzichtige tegels met mooie Alkmaarse taferelen zien er niet meer uit.
Dat is wel opmerkelijk want de renovatie van de Langestraat heeft 750.000 euro gekost. Dat bedrag moet over 20 jaar worden afgeschreven maar BAS is bang dat men dat niet gaat redden. De huidige tegel voldoet niet en waarschijnlijk zal de hele straat vervangen moeten worden. Een geweldige zeperd voor de Alkmaarse stadsregering. Die kan, na de ellende met verschillende bruggen en het bijpassen van miljoenen bij het poppodium, opnieuw de portemonnaie trekken. BAS heeft hierover vragen gesteld aan de wethouder. Wij hopen dat hij snel met een oplossing komt zowel wat betreft de bestrating als de financiering van de vervanging.

 

Foto: collage HMC