BAS: Problemen met de Alkmaarse politie?

Afgelopen weekend was het weer goed raak in regionale horeca. De politie liet op Twitter weten dat het zaterdagnacht erg onrustig was. Daarbij komt ook het nieuws dat het HIT (Horeca Interventie Team = politie, stadstoezicht) binnenkort gehalveerd gaat worden. De voornaamste reden hiervoor is dat de politie in Alkmaar en de regio te kampen heeft onderbezetting en grote werkdruk.

BAS: “Sowieso baart de onderbezetting bij de politie in Alkmaar ons grote zorgen. Er komen steeds meer signalen, landelijk, regionaal en in onze gemeente dat het niet goed gaat met de politie. Het blijkt dat er veel capabele politiemensen uitstromen terwijl de werkdruk niet minder wordt; sterker de werkdruk neem stevig toe.”

De voorgenomen vermindering van de menskracht van het HIT team kan wat BAS betreft problemen opleveren. Nu al heeft de politie de handen vol aan agressieve raddraaiers in Bergen, Castricum en Alkmaar. Keer op keer lezen we in de krant dat vooral in de zeer late uurtjes de zaken behoorlijk uit de hand kunnen lopen. Als dan wordt aangekondigd dat het HIT-team, dat speciaal is samengesteld om de orde te bewaren tijdens de nachtelijke uurtjes, wordt verkleind dan gaat er iets niet goed.

“BAS heeft daarom vragen gesteld aan het college van Alkmaar. Wij maken ons grote zorgen over de situatie bij de politie. Er is sprake van onderbezetting en te grote werkdruk. Er zullen dus keuzes gemaakt moeten worden. Wij vragen ons af of de keuze voor een verkleining van het HIT-team een verstandige is. Is de situatie in de Alkmaarse binnenstad dan nog wel veilig in de nachten tijdens het weekeinde?” aldus BAS.

Daarnaast dreigen de nationale politievakbonden met acties. Wat hen betreft is de maat vol en moet de regering actie ondernemen. BAS vraagt zich af of die acties zich ook voor kunnen doen in Alkmaar bijvoorbeeld tijdens de wedstrijden van AZ.

BAS: “We hebben nog steeds geen groen licht voor de wedstrijd AZ-Ajax aankomende weekeinde. De veiligheid in en om het stadion wordt nog steeds besproken. Je moet er toch niet aan denken dat de politie dan ook nog eens actie gaat voeren voor betere arbeidsvoorwaarden. Dan worden de zaken in Alkmaar wel heel penibel.”